Design to Market op de Dutch Design Week: hier vind je de ontwerpers, coaches en partners

Op de Dutch Design Week, van 19 tot en met 27 oktober, presenteert een groot deel van de Design to Market-ontwerpers, hun nieuwe werk. Ook de partners en coaches laten nieuwe projecten en werk zien. Van Sectie-C tot aan het Ketelhuisplein en van Microlab Hall tot aan het NRE-terrein; Design to Market is goed vertegenwoordigd op de Dutch Design Week. Waar vind je die ontwerpers, partners en coaches? Een overzicht van de deelnemers op een rijtje.

Joris Wintgens: OFFSITE
Joris debuteert dit jaar tijdens de Dutch Design Week met het nieuwe merk ‘OFFSITE”. Hij richtte het merk in 2023 op met Ollee Means. Ze creëren meubels met een mix van hergebruikte, gerepareerde en nieuwe materialen. Door esthetische en industriële concepten te combineren, ontwerpt OFFSITE producten die niet alleen een verhaal vertellen, maar ook duurzaam zijn.

Je vindt OFFSITE bij Sectie-C (Hal G), op het NRE-terrein in The Body Building en bij Skomer Studio bij Piet Hein Eek. Bij Sectie-C is ‘Furniture Design House – Open Studio’ iedere dag te zien van 11:00 u-18:00 u. 
Als debuterend designmerk met een sterke focus op duurzaamheid deelt OFFSITE in deze ‘open studio’ de uitdagingen die ze tegenkomen in hun streven naar echt duurzame ontwerpen. Wat houdt het in om werkelijk circulair te ontwerpen? En is dit wel mogelijk? Welke praktische obstakels komen ze tegen bij het werken met bestaande vormen en materialen?

Op het NRE-terrein presenteert OFFSITE ‘Poetry of Industry’ in The Body Building op Gashouder 41. Iedere dag te zien van 11:00 u-18:00 u. In de expositie laat OFFSITE meubels gemaakt van aluminium, roestvast staal en hergebruikte materialen, zien waarbij zichtbare verbindingen de sporen van het maakproces tonen. Elk object vertelt een uniek verhaal, of het nu gaat om gerepareerde items of hergebruikte materialen vanuit de industrie.

Noud Sleumer: We (don’t) Want Wind
Horizonvervuiling, geluidoverlast, slecht voor de gezondheid, gevaarlijk voor vogels. Waarom roepen moderne windturbines veel verzet op, terwijl we de traditionele windmolens zien als een icoon van de Nederlandse identiteit? Deze vraag stelt Noud Sleumer zich met zijn installatie We (don’t) Want Wind. 

Ook vroeger was er kritiek op windmolens. Maar de omwonenden hadden er zelf merkbaar voordeel van. Ze kregen er meel, hout of regulering van de waterstand voor terug. Ze kenden de molenaar, de molens hadden een naam en de wieken werden gebruikt om te communiceren. Juist die sociale en culturele factoren vergeten we vaak in de rationele, technocratische benadering van de bouw van de huidige windturbines, laat Sleumer ons zien.

De installatie is gebouwd in samenwerking met creative engineer Nikolai Gillissen. En is te vinden op het Ketelhuisplein (Strijp S). Iedere dag van 11:00-18:00 u te zien. 

Katinka Feijs: Nieuwe Vroenten en De Hemelwatertoren

Nieuwe Vroenten
Nieuwe Vroenten is een ontwikkelproject van Jaap Korteweg dat natuur inclusieve landbouw, duurzame energie en een circulaire economie in een aantrekkelijk, inclusief woon-werklandschap van 1000 hectare combineert. Het bevordert coöperatieve voedselproductie, duurzaam wonen en draagt bij aan de energietransitie en duurzaam ondernemen. Dit is niet alleen een concept; het is een concreet plan in ontwikkeling, gedragen door de lokale gemeenschap en gericht op lokale welvaart.

Dit project draait om de transitie naar een duurzame, circulaire samenleving, met veel aandacht voor biobased bouwen, voedselvaardigheden en een gezond ecosysteem zonder vee-industrie. Tijdens DDW 2024 vind je Nieuwe Vroenten bij de expositie van Embassy of Food tentoonstelling op het Ketelhuisplein. Katinka heeft door middel van 12 'Geneugten' verbeeld hoe het leven eruit kan zien wanneer je in Nieuwe Vroenten woont en werkt.

De Hemelwatertoren
De Hemelwatertoren, ontworpen door Ruben Warnshuis en Katinka Feijs, biedt een unieke en duurzame oplossing voor regenwaterbeheer. Dit project moedigt bewoners aan om hun regenpijp af te koppelen van het rioleringssysteem, waarbij regenwater wordt opgevangen en benut voor verschillende doeleinden. Hierdoor ontstaat een levendig ecosysteem rondom de regenpijp dat biodiversiteit bevordert en de druk op het rioleringssysteem vermindert. Dit project, in samenwerking met mede-Design to Market ontwerper Ruben Warnhuis, is te zien bij de Embassy of Water op het Ketelhuisplein. Beide projecten zijn iedere dag van 11:00 u- 18:00 u te zien.

Marte Mei van Haaster: Crafted Connections en Polluted Plants to Pottery 

Crafted Connections
Tijdens de tentoonstelling ‘Crafted Connections’ verwerkt ambachtsman Rutger van der Zee een boomstam tot een meubelstuk. De keramische delen die Marte Mei glazuurde met een glazuur van plantas, komen bij de houten puzzelstukken die Rutger maakt. Samen vormen ze een kast, die de interactie tussen ambacht en natuurlijke processen verkent. De expositie is te bezoeken in Micr0lab Hall, elke dag van 11:00 u -18:00u.

Polluted Plants to Pottery
Fyto-extractie is een regeneratieve techniek waarbij planten zware metalen zoals lood, zink en cadmium uit vervuilde grond opnemen. Op De Ceuvel, een circulaire broedplaats in Amsterdam, past Anke Wijnja deze methode al jaren toe om de bodem te herstellen. De planten die deze metalen opnemen, worden geoogst, geanalyseerd en gearchiveerd. 

Ontwerper Marte Mei heeft, met als doel een eervolle toepassing te vinden voor deze plantenresten, een reeks keramische glazuren ontwikkeld van de as van deze planten. Hierbij zorgen de zware metalen juist voor de kleuring van het glazuur. Ze heeft voorwerpen gemaakt die een rol spelen in de regeneratieve cyclus van het herstelproces. Dit project is te zien als onderdeel van de tentoonstelling (W)aardewerk van Crafts Council Nederland, waarbij keramiek, ambacht en verduurzaming in de sector centraal staat. Je vindt de expo in De Fabriek, iedere dag van 11:00 u-18:00 u.

Liselot Cobelens: California Drought en Morphing Grounds 

California Drought
Studio Liselot Cobelens heeft voor het eerst een internationaal gebied onderzocht en deze vertaald naar een landschappelijk tapijt: California Drought. Californië is een van de staten in de Verenigde Staten waar klimaatverandering het hevigst voelbaar is. Er zijn tien verschillende klimaatgebieden, negen nationale parken, 87 staatsparken en 80.000 agricultuurbedrijven. Californische agricultuurproductie zit zelfs wereldwijd in de top tien!

Droogteseizoenen en extreem natte seizoenen wisselen elkaar af. Daardoor heerst er doorgaans een ernstig tekort aan smeltwater, wat resulteert in droogtes, verwoestende branden, verlies in biodiversiteit en een oneerlijke verdeling van zoet water. Toch blijkt het lastig om de verhalen van de verandering te begrijpen.

Cobelens ging naar Californië gegaan om daar experts te spreken van onder meer Yosimite Park en Berkeley University, die deze verandering zelf ervaren en onderzoeken. Ze realiseerde zich tijdens de gesprekken dat er veel overeenkomsten zijn met de Amerikaanse uitdagingen en de Nederlandse. Deze zijn terug te vinden in het tapijt. Het project is te zien in de Kazerne. Iedere dag van 11:00 u-23:00u.

Morphing Grounds
Morphing grounds is een uitnodiging om kennis te delen en te praten over bodemkwaliteit.De grond onder onze voeten is constant in beweging, niet alleen door geologische breuklijnen maar ook door klimaatverandering. Nederland staat bekend om zijn prachtige landschappen die er vredig uitzien. Een veel minder bekend fenomeen zijn echter de gifgronden: gebieden die in het heden of verleden zwaar vervuild zijn geraakt. Soms is de vervuiling zo ernstig dat deze een direct of indirect gevaar vormt voor mens en natuur. Welke nieuwe chemische gevaren kunnen er nu of in de toekomst ontstaan?

Tijdens de Dutch Design Week onderzoekt Studio Liselot Cobelens hoeveel lokale kennis er in Nederland is over mogelijk gevaarlijke gronden. Deze informatie wil ze verzamelen om een nieuw project te starten dat dit verhaal inzichtelijk maakt.

Met ‘Morphing Grounds’ nodigt Studio Cobelens iedereen uit om hun kennis over dit onderwerp te delen en onderdeel te worden van het project. Daarnaast geeft Cobelens inzicht in de huidige staat van gifgronden binnen Nederland. Je vindt het project bij Foundation We Are op Strijp-S, van 11:00 u-18:00u iedere dag.

Ralf Gloudemans: Evolve
Ralf Gloudemans staat op verschillende plekken tijdens de Dutch Design Week. Hij presenteert zijn eigen werk in het Klokgebouw, in Hal 3. Laat werk zien bij Circles of Universal Language op het Ketelhuisplein, bij de expo van gemeente Eindhoven, Dutch Invertuals & Edhv en is onderdeel van de curated section van de Dutch Design Foundation in het Klokgebouw, Hal 0. 

Evolve
Het ambacht van traditioneel meubel maken, evolueert naar de huidige tijdgeest met het toevoegen van digitale technieken. Met behulp van Virtuele Realiteit (VR) creëert Ralf Gloudemans hands-on digitale ontwerpen die hij vervolgens in de fysieke wereld materialiseert. Met Evolve maakt Ralf een kast.

Evolve is een fusie van traditionele ambacht, digitale vormgeving en innovatieve techniek. Het project begint met een verkenning van het ambachtelijke snijwerk in klassieke meubelstukken.
In de virtuele wereld krijgt het project een nieuwe dimensie. Hier interpreteert Ralf de klassieke vormen en technieken, en vertaalt ze naar digitale materie. Uiteindelijk zet hij ze om naar een fysiek product. Hierbij maakt hij gebruik van, computergestuurde productieprocessen. Het resultaat is een synthese: objecten die zowel de warmte en het karakter van handgesneden werk uitstralen, als de precisie en innovatie van computer gesneden elementen belichamen. Het project is te zien in het Klokgebouw, Hal 3. Iedere dag van 11:00 u-18:00u.

Iris Bekkers: Markers of Biodiversity
Markers of Biodiversity presenteert innovatieve projecten die design, natuur en wetenschap combineren. Deze projecten onderzoeken hoe we de verbinding met de natuur kunnen versterken en de biodiversiteit kunnen bevorderen. 

De Life Marker is een grafmonument van 3D-geprinte klei dat fungeert als een ecologische oase. Hierin leeft de herinnering aan de overledene voort, terwijl lokale biodiversiteit wordt ondersteund. Het monument houdt water vast en bevordert de groei van lokale plantensoorten, waardoor het graf een bron van leven blijft, zelfs in droge tijden. Markers of Biodiversity is in Microlab Hall te zien, elke dag van 11:00u-18:00u.

Rebekka Strenk: Implementation Design van Eigendom naar Eigenschap
Tijdens de netwerkbijeenkomst van de Embassy of Health begeleidt Rebekka een brainstormsessie waarbij ze de volgende thematiek behandelen:
‘We hebben technologische ontwikkelingen zoals robotica in de zorg hard nodig, toch blijft fundamentele adaptatie nog uit. Hoe zien we onze toekomst in relatie met robotica voor ons? Nemen ze de rol van mensen over tot een bepaalde hoogte of wordt dit een geheel nieuwe omgangsvorm? 

Waarom blijven veel waardevolle concepten op de plank liggen, op het moment dat social designers het co-creatie proces afgerond hebben valt het implementatie proces vaak stil. Wat is de rol van stakeholders en welke belangen spelen er in dit innovatieproces, wanneer ontstaat er werkelijk eigenaarschap voor de waarde van onderzoek en implementatie?’ Embassy of Health ontwerp sessie Natlab. Donderdag 24 oktober, 09.30u - 12.30u.

Het Nieuwe Instituut
Partner in Design to Market, Het Nieuwe Instituut, is ook op de Dutch Design Week te vinden. Onder meer met Archives at Risk: Seeking Shelter vraagt Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) aandacht voor het ontwerp archief. Nieuwe Instittuut host de expositie op Strijp-S in The New Block. Nederlands design en digitale cultuur zijn wereldwijd beroemd, maar de archieven van ontwerpers krijgen weinig aandacht. Toch bevatten ze essentiële kennis over materialen, technieken en het ontstaansproces. Het is belangrijk dat deze waardevolle informatie bewaard blijft voor de toekomst.

De campagne 'Archives at Risk: Seeking Shelter' brengt kwetsbare ontwerparchieven tot leven via unboxing video's, waarin de kijker een exclusieve inkijk krijgt in het archief van de maker. Deze presentatie is niet alleen een fascinerend tijdsdocument, maar vooral een oproep tot actie. Door het bewaren en toegankelijk maken van ontwerpers- en makers archieven onderstreept NADD het belang van deze informatie voor de Nederlandse cultuur en economie.

Microlab Hall
Bij partner Microlab Hall vinden de hele week diverse exposities en evenementen plaats. Op deze pagina vind je het overzicht van alle expo’s, waaronder Move in- Moerwijk en AaBee wollen deken van Kempisch heideschaap.

Dutch Design Foundation
Ook de Dutch Design Foundation is deze week goed vertegenwoordigd. Zo is er de expositie voor de Dutch Design Awards 2024, een ‘What If’ Lab op het Ketelhuisplein, een expo over PONT en nog een heel aantal andere evenementen die je hier vindt.

Kazerne – House of Design
Het werk van Design to Market-ontwerper Liselot Cobelens is bij Kazerne te zien, maar er is nog veel meer te bewonderen tijdens de Dutch Design Week. Je ziet er ook Flow- Immersive Healing Art en Take Part. Alle expo’s in de Kazerne zie je op deze pagina.

Kiki van Eijk
Ook coach Kiki van Eijk presenteert op de Dutch Design Week haar eigen werk én nieuwe exporuimte. Kiki & Joos laten hun nieuwe expositieruimte met een show getiteld ‘Carte Blanche.’ zien Deze unieke setting belicht hun werk en studio-experimenten, en omarmt een experimentele benadering die creativiteit, samenwerking en betrokkenheid bij de community bevordert.
Een platform voor creatieve vrijheid en steeds evoluerende ontwerp experimenten. Voor Carte Blanche presenteert Kiki van Eijk haar nieuwste creatie ‘Sprout’, die de interactie tussen keramiek en handgeblazen glas verkent, geïnspireerd door de levendige energie van de lente. Joost laat ‘Intentional Coincidence’ zien, een serie sculpturale objecten die platte oppervlakken omzetten in driedimensionale vormen. Kiki & Joost, Gabriël Metsulaan 1 - entree Kanaaldijk Zuid.

Barbara Vos
Designcoach Barbara Vos is creatief leider bij de Embassy of Food, die tijdens de Dutch Design Week een expo op het Ketelhuisplein organiseert. 
De Embassy of Food gaat met ontwerpkracht en in betekenisvolle samenwerkingen samen met ontwerpers en mensen uit de hele voedselketen op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kunnen we een nieuwe blik op de knelpunten werpen en zo het huidige voedselsysteem anders vormgeven?

De Nieuwe Schijf van Vijf
Ons voedselsysteem, en de huidige manier van consumeren, is hard toe aan verandering. Maar op de vraag hoe we dat moeten aanpakken, loopt het al enige tijd vast. Ontwerpers kunnen een rol spelen om hier een andere blik op te werpen en de wereld achter ons voedsel en de relatie die we daarmee hebben beter en anders vorm te geven. De Embassy of Food wil verbeelding en realiteit samenbrengen door een plek te zijn waar naast ontwerpers, mensen uit de hele voedselketen samenkomen om met elkaar te experimenteren; van boer tot wetenschapper en van beleidsmedewerker tot supermarktdirecteur. Ontwerper Katinka Feijs is ook onderdeel van de expo bij Embassy of Food.