Iris Bekkers: 'Persoonlijke en professionele groei doorgemaakt'

Design to Market-ontwerper Iris Bekkers is druk bezig met de voorbereidingen op de Dutch Design Week (DDW) 2024. Ze werkt aan een project dat ze tijdens de DDW presenteert: Life Marker. Iris vertelt over haar project en hoe de deelname aan Design to Market haar persoonlijk en professioneel heeft veranderd.

“Ik werk aan de Life Marker, een grafmonument dat een oase van biodiversiteit creëert. Het idee achter de Life Marker is dat de overledene voortleeft in de levendige omgeving die hierdoor ontstaat. Een belangrijk aspect van dit ontwerp is dat de mens weer onderdeel wordt van de natuur en een positief effect achterlaat. Dat ontbreekt nu vaak nog. Hierdoor krijgt de grafmarkering een poëtische waarde.”

Life Marker
“De Life Marker, gemaakt met 3D-geprinte klei, bevat structuren, kieren en openingen die dienen als schuilplaatsen voor insecten. De grafbedekking bestaat uit lokale plantensoorten, die elk een functie hebben voor insecten en bijdragen aan de lokale biodiversiteit”, vertelt ze. “Een ondergronds irrigatiesysteem zorgt ervoor dat het graf, zelfs tijdens droogte, een oase van biodiversiteit blijft. Door de manier waarop de grafmarkering wordt gemaakt, hebben we alle vrijheid om persoonlijke wensen en esthetiek in het ontwerp te verwerken, zodat het perfect aansluit bij de persoon. Dit biedt nabestaanden een betekenisvolle plek om naartoe te gaan.

Naast de presentatie van haar project op de Dutch Design Week, organiseert Iris ook co-creatiesessies rondom de Life Marker, waarbij ze mensen uit het vakgebied uitnodigt met hen mee te denken. Deze sessies vinden plaats op zaterdag 19 oktober, dinsdag 22 oktober en vrijdag 25 oktober. Tijdens twee van de drie sessies gaan ze ook met klei aan de slag. Na afloop is er gelegenheid om te netwerken met andere deelnemers.

Deze sessies zijn met name interessant voor mensen uit de uitvaartbranche die mee willen denken over nieuwe manieren van grafmarkeringen. Ook mensen met persoonlijke ervaring met rouw zijn van harte welkom om hun ideeën te delen. Geïnteresseerden kunnen Iris mailen om een uitnodiging te ontvangen.

Design to Market
En hoe bevalt Design to Market tot nu toe voor haar? “Design to Market is tot nu toe ontzettend waardevol geweest! Ik heb de afgelopen jaar veel persoonlijke en professionele groei doorgemaakt, mede dankzij dit programma”, vertelt ze. “Waar ik na mijn afstuderen nog wat onzeker was, kan ik nu vol zelfvertrouwen zeggen dat ik zowel ontwerper als onderzoeker ben. Daarnaast heb ik meer zelfinzicht gekregen en weet ik beter hoe ik met verschillende situaties om moet gaan. Hierdoor kan ik mezelf beter positioneren, wat heeft geleid tot een enorme sprong in mijn designcarrière!”