Marte Mei van Haaster: 'Samenwerken met de natuur en nieuwe paden inslaan'

Een transitie in haar ontwerppraktijk; meer richten op ambacht en regeneratie om in samenwerking met de natuur tot nieuwe ontwerpen te komen, staat voor ontwerper Marte Mei van Haaster voorop. Op de Dutch Design Week 2024 presenteert ze verschillende nieuwe projecten, waar ze nu volop aan werkt. En: volgend jaar start ze een artist-in-residence van een jaar in Terneuzen.

“In de afgelopen jaren richtte ik me vooral op mijn bondgenootschap met de natuur. Ik ontwikkelde een aantal tools voor in de openbare ruimte, waardoor mensen zich met de natuur verbinden. Voor de gemeente Eindhoven maakte ik grote buizen waarmee mensen naar de rivier konden luisteren”, vertelt ze. “Ik kijk nu onder meer naar hoe ik ontwerpen in het verlengde van regeneratie kan inzetten. Meer een samenwerking met de natuur.”

Tijdens de Dutch Design Week presenteert Marte Mei daarom ‘Polluted Plants to Pottery’ in De Fabriek. “Bepaalde plantsoorten zijn heel geschikt om een bodem te zuiveren die vervuild is met zware metalen. Brandnetels en bramen bijvoorbeeld. Dat heet fyto-extractie; een regeneratieve strategie waarbij de planten die metalen uit de grond opnemen. Ik maak van de as van die plantenresten met aarde van De Ceuvel (circulaire broedplaats in Amsterdam) glazuur op keramisch werk.”

“Bij De Fabriek laat ik zien hoe dat proces gaat en ik presenteer keramieken objecten die zijn geglazuurd met de resten van die planten. Je kunt ook een geglazuurd kopje kopen, met daarin een plantje. Het glazuur komt dan weer van de plant die erin zit. Dit is een soort tussenpresentatie voor mij, want ik ben nog in de onderzoekende fase.”

Ambachtelijk werken
Daarnaast laat Marte Mei in Microlab Hall met Studio van der Zee ‘Crafted Connections’ zien. In deze expositie verwerkt ambachtsman Rutger van der Zee een boomstam tot een meubel. De keramische delen die Marte Mei glazuurde met een glazuur van houtas, komen bij de houten puzzelstukken die Rutger maakt. “We laten hierin zien dat ambacht belangrijk is in de samenwerking met de natuur. Het is een reactieve manier van werken, ik reageer op de natuur en Rutger ook in zijn proces. Hierin werken we samen met Staatsbosbeheer, omdat zij ook meer aandacht willen voor het gebruik van materialen uit het bos en de bosbouw en hoe daarmee om te gaan.”

Stilstaan
Haar nieuwe en andere manier van werken is voor Marte Mei zeker dankzij Design to Market ingezet. “Ik heb veel ruimte gehad tijdens het traject om te voelen waar mijn kracht ligt. En ook waar mijn plezier van aangewakkerd wordt. Je gaat zo snel op zo’n trein verder. Ik krijg erkenning voor mijn werk, maar soms moet ik ook stilstaan en kijken: past dit nog bij mij? Daar heb ik bij Design to Market de ruimte voor”, vertelt ze. “Ik wil graag in de studio met mijn handen werken. Dat weet ik. Door de cursussen en workshop binnen Design to Market heb ik mijn eigen keuzes bevraagd en meer inzicht gekregen in waar ik echt blij van word.”

“Laatst hadden we de opdracht gekregen om onze positionering, onze praktijk in kaart te brengen. Dat ging me heel goed af, maar ik weet dat dat een jaar geleden echt nog niet zo makkelijk ging. Het is een proces: langzaamaan krijg je je positie scherper en er is iets in beweging gezet hierdoor. Ligt dat alleen aan die reflectie momenten bij Design to Market? Ik denk dat het een kip of ei-verhaal is. Maar ik weet wel dat we allemaal aan het knallen zijn en dat is echt ook dankzij dit traject.”

Foto: Fan Liao voor Crafts Council Nederland