Designer nieuws: Noud Sleumer exposeert in het Nederlands Openluchtmuseum
De relatie van Nederland met wind; hoe zit die in elkaar? En wat kunnen we leren van de windmolens uit 1800 en hoe mensen daar toen mee omgingen? Design to Market- talent en ontwerper Noud Sleumer zocht het in de afgelopen twee jaar uit. Binnen het project C-Dutch, van het Nederlands Openluchtmuseum en ArtEZ University of the Arts werkte Noud samen met een aantal andere ontwerpers aan het vraagstuk hoe duurzaam ontwerp en cultureel erfgoed samengaan. De expo is tot en met 3 november 2024 in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem te zien.
Noud: “Ik ben in het archief van het museum gedoken en heb gekeken welke lessen we kunnen leren van het verleden. De relatie van Nederlands met wind is een interessante, die was in de zeventiende eeuw al aan de orde en nu nog steeds. Toen in 1800 de traditionele windmolens werden geplaatst, waren mensen ook ontevreden. Horizonvervuiling, stank; parallellen met het nu. Wat kunnen we leren van vroeger? Toen hadden mensen ook voordeel van de molens; hun graan en hout kwam er vandaan, ze communiceerden via de wieken en zo was het ook een sociaal aspect voor hen.”
“Hoe gaan we nu met windturbines om? Ik deed veel onderzoek in de gegevens die het RIVM National Institute for Public Health and the Environment heeft over het effect van die turbines op de samenleving. Daar kwam uit dat er elf elementen zijn die draagvlak creëren. Onder meer economische baten, visueel aantrekkelijk en een gevoel van betrokkenheid. Die elf elementen heb ik vertaald naar kleine molens van antiek servies dat schilderingen van klassieke windmolens bevat. Ze draaien allemaal op verschillende snelheden. Deze datavisualisatie is in het museum te zien. Hierna ga ik door met de volgende fase; kleine windmolens maken die samen een ontmoetingsplek vormen en ze wekken zelf ook energie op. Tijdens de Dutch Design Week 2024 presenteer ik die molens.
Benieuwd naar Nouds werk? Het is te zien in het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem in de boerderij Midlum.