Het Nieuwe Instituut: partner in Design to Market aan het woord

Een centraal onderdeel voor de ontwerpers in Design to Market is: actief netwerken en in gesprek gaan met partners over hun proces en potentiële opdrachten. Negen cultuurpartners zijn aan Design to Market verbonden. Eén van die instellingen is het Nieuwe Instituut, museum en instituut voor architectuur, design en digitale cultuur. Programmamaker Ellen Zoete vertelt over de samenwerking tussen Design to Market en het Nieuwe Instituut.


“Als nationaal instituut voor design, architectuur en digitale cultuur staan we open voor zo’n talentontwikkelingstraject als deze. Het is heel belangrijk om die ontwikkeling van jonge ontwerpers te volgen”, vertelt Ellen. “Ik ben zelf afgestudeerd aan Design Academy Eindhoven, dus ik weet hoe het is om met je ondernemerschap bezig te zijn, te zoeken hoe je je waarde neerzet en hoe je je profileert als ontwerper. Daar willen we graag bij helpen.”

Veilige omgeving
Ellen ziet Design to Market als een goede, veilige omgeving voor ontwerpers om al hun vragen te stellen over ondernemerschap, hun plannen en projecten aan culturele instellingen zoals het Nieuwe Instituut. Ook is het een kans om contacten te leggen binnen de partnerinstanties, vertelt ze.

“Ik hoop dat de deelnemers hun ideeën laten zien aan ons, want het lijkt me mooi om met hen samen te werken. Dat hoeft niet eens per se dit jaar al, maar kan ook in een later stadium. Wanneer ze alumni zijn bijvoorbeeld of er een concreet project is, dan is het fijn om goede contacten te hebben. Dat is belangrijk: we werken in hetzelfde veld, dus ze mogen bij ons komen en wij kunnen kijken of er haakjes zijn om samen te werken of aan een project kunnen koppelen”, zegt ze. 

“Voor ons als culturele instelling is het bijzonder om zo’n groep makers te mogen volgen, hen te zien groeien. Doordat we aan elkaar verbonden zijn, kan dat. We volgen ontwerpers wel vaker en proberen ook zoveel mogelijk verschillende ontwerpers opdrachten te geven. Maar meestal gebeurt dat niet binnen zo’n langdurig project als Design to Market. Dit is voor ons ook leerzaam.”

Nieuwe digitaal lab
Naast de kennisdeling en het netwerken binnen Design to Market, organiseert het Nieuwe Instituut ook regelmatig inspirerende bijeenkomsten voor ontwerpers, digitale makers en architecten, vertelt Ellen.

Voor ontwerpers op het gebied van digitale cultuur, heeft het Nieuwe Instituut een nieuwe makerplek ontwikkeld. In -1, in de kelder van het Nieuwe Instituut, vind je een laboratorium en een tentoonstellingsruimte in één. Een mini-residency voor digitale makers en meteen een ruimte waar bezoekers direct hun werk kunnen zien. Een proeftuin voor makers en een mogelijkheid om een onderzoekresidentie te doen”, zegt Ellen.

Meer informatie over -1? Lees hier meer of mail dan naar Ellen Zoete. Meer weten over het Nieuwe Instituut? www.nieuweinstituut.nl.