Nieuwe talenten Design to Market november 2023
Design to Market heeft er sinds november 2023 drie nieuwe ontwerpers bij. Emma Driesse, Liselot Cobelens en Ralf Gloudemans zijn de nieuwste aanwinsten die zich het komende anderhalf jaar onderdompelen in de wereld van Design to Market. We stellen ze graag even aan je voor.
Ralf Gloudemans
Studio Ralf Gloudemans is gespecialiseerd in mixed reality design en ambacht. Het doel is om de mogelijkheden van fysieke en digitale ambachten en gereedschappen te combineren. Dit levert unieke resultaten op die de grens tussen de digitale en fysieke wereld doen vervagen. Een fysiek object met een digitale ziel. "Met behulp van mixed reality vorm ik objecten die traditionele grenzen overstijgen. Het begint met het interpreteren van hoe een object eruit zou kunnen zien wanneer een digitale vloedgolf het object beïnvloedt. Hierbij verken ik de oneindige mogelijkheden van het digitale rijk. Tijdens dit creatieve proces omarm ik de vloeibaarheid en grenzeloze potentie. Dit zorgt voor continue inspiratie door de digitale wereld bij het vormgeven van fysieke creaties", vertelt Ralf. Bij Studio Ralf Gloudemans ligt de focus op het blootleggen en onthullen van het opmerkelijke samenspel tussen de fysieke en digitale aspecten van creatie. Gedreven door een passie om het verborgen potentieel van mixed reality design en vakmanschap te ontdekken.
Emma Driesse
"Ik ben een analytische en technische ontwerper die geïnteresseerd is in psychologie en gedragsverandering. Ik werk graag samen met experts en eindgebruikers om oplossingen te creëren met sociaal maatschappelijk impact", vertelt Emma Driesse.
Emma was een van de vijf genomineerden voor de Social Design Talent Award 2023 prijs. Studenten van de Design Academy Eindhoven, TU/e Industrial Design en Sint Lucas strijd ieder jaar voor de award. Ze won met haar project 'Doen of Waarheid' (TU/e). Het is ontworpen in nauwe samenwerking met zorg- en welzijnsorganisatie Surplus. In Nederland is elke gemeente verplicht om basiszorg te leveren aan haar inwoners, die het welzijnsonderdeel van Surplus levert. De cliënten die deze zorg ontvangen, hebben een probleem op één van hun 'levensgebieden' en hebben een aanzienlijk niveau van zelfredzaamheid.
"Momenteel krijgen deze cliënten een behandeling door middel van één-op-één gesprekken met een maatschappelijk werker. De tijd tussen de sessies vertraagt echter de voortgang en wordt momenteel onderbenut. 'Doen of Waarheid' breidt het bestaande traject op een speelse manier uit naar de thuissituatie van de cliënten door hen te triggeren om door hun maatschappelijk werker gecreëerde 'Waarheid'- of 'Durf'-uitdagingen uit te voeren. Het concept bestaat uit een online platform en een fysiek prototype. Het digitale platform kan door zowel de hulpverlener als de cliënt gebruikt worden om tussen de sessies door met elkaar in contact te blijven", vertelt Emma.
Liselot Cobelens
Studio Liselot Cobelens richt zich op urgente thema’s die ze verwerkt in objecten en installaties. Zo werkte ze aan verschillende installaties binnen het landschapsdomein, zoals een installatie over verdroging en de landschapstransitie. Studio Liselot Cobelens werkt op het snijvlak tussen design en kunst waarbij ze een verhaal vertaalt naar een dagelijks object. Voor een aantal van deze installaties werkt ze nauw samen met andere partners die verhalen uit het landschapsdomein te vertellen.
Liselot: "Mijn werk richt zich op verschillende urgente thema's die op dit moment belangrijk zijn binnen onze maatschappij. Gendergelijkheid, achteruitgaan van diersoorten, het stimuleren van lokale ambachten en/of kennis en de verdroging van Nederland. Mijn doel is met mijn studio om deze en andere toekomstige onderwerpen op een laagdrempelige manier aan te bieden, zodat het voor ieder inzichtelijk en begrijpelijk is. Deze inzichtelijkheid kan dan bij dragen aan openheid en verandering."