Nieuw design-talent en winnaar Social Design Talent Award 2023: Emma Driesse

Hoera! We hebben er een nieuw talent bij! Ontwerper Emma Driesse heeft op 26 oktober 2023 de Social Design Talent Award 2023 gewonnen en is daarmee ook deelnemer van Design to Market geworden.

Emma was een van de vijf genomineerden voor deze prijs. Studenten van de Design Academy Eindhoven, TU/e Industrial Design en Sint Lucas strijd ieder jaar voor de award. Ze won met haar project 'Doen of Waarheid' (TU/e). Het is ontworpen in nauwe samenwerking met zorg- en welzijnsorganisatie Surplus. In Nederland is elke gemeente verplicht om basiszorg te leveren aan haar inwoners, die het welzijnsonderdeel van Surplus levert. De cliënten die deze zorg ontvangen, hebben een probleem op één van hun 'levensgebieden' en hebben een aanzienlijk niveau van zelfredzaamheid. Momenteel krijgen deze cliënten een behandeling door middel van één-op-één gesprekken met een maatschappelijk werker. De tijd tussen de sessies vertraagt echter de voortgang en wordt momenteel onderbenut. 'Doen of Waarheid' breidt het bestaande traject op een speelse manier uit naar de thuissituatie van de cliënten door hen te triggeren om door hun maatschappelijk werker gecreëerde 'Waarheid'- of 'Durf'-uitdagingen uit te voeren. Het concept bestaat uit een online platform en een fysiek prototype. Het digitale platform kan door zowel de hulpverlener als de cliënt gebruikt worden om tussen de sessies door met elkaar in contact te blijven.

Over de Award
De meerwaarde van social design voor ondernemend Eindhoven tijdens de uitreiking van de Social Design Talent Award centraal. Eindhoven heeft als stad steeds meer te maken met complexe maatschappelijke vraagstukken in verschillende thema’s, waaronder inclusie, wonen, mobiliteit, duurzaamheid en zorg. Deze uitdagingen vragen om nieuwe perspectieven en andere samenwerkingen. Eindhoven ziet het belang van de essentiële bijdrage van designers in deze vraagstukken én vindt het belangrijk om nieuwe designtalenten een podium te bieden en hen te koppelen aan ondernemers in onze stad.

Al ruim 10 jaar reikt de gemeente Eindhoven tijdens de DDW deze raadsprijs uit aan een designtalent. De projecten van de genomineerde studenten bieden ieder een oplossing voor een sociaal-maatschappelijk vraagstuk in het gemeentelijk domein. De winnaar ontvangt een prijs van € 10.000,- in de vorm van een betaalde opdracht voor de gemeente en is onderdeel van Design to Market.