Designer aan het woord: Billie van Katwijk

De lichting 2020 van Design to Market is inmiddels flink op stoom. We spraken conceptueel productontwerper Billie van Katwijk over haar ervaringen tot nu toe.

Hoe bevalt jouw leerproces bij DtM so far en wat betekent dit traject voor je als maker?

Ik vind het heel fijn dat het proces zo praktisch ingestoken is, ik word bij de hand genomen en doorloop stap voor stap een proces van masterclasses en werkpakketten. Het geeft mij structuur en werkt als een goede stok achter de deur om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik kom in aanraking met andere technieken en denkwijzen, en nu kan ik vanuit ander perspectief naar mijn werkwijze en praktijk kijken. Mijn mentor helpt mij in mijn professionele ontwikkelingsproces, ik vind het waardevol om iemand aan mijn zijde te hebben die eerlijk is en feedback geeft. Als maker merk ik dat ik word gedwongen om anders te denken. Normaal werk ik vanuit mijn eigen fascinaties, en nu leer ik juist te kijken naar wat de behoefte van de markt is. De wereld wordt hiermee groter en dat geeft mij nieuwe inzichten.

Bij DtM werk je in groepsverband met andere ontwerpers, wat neem je mee uit dat groepsproces?

Het is erg fijn om dit in een groep te doen. Helaas hebben we door de corona crisis minder persoonlijk contact gehad, maar dat lossen we ook weer creatief op. Zo heb ik met twee andere designers een aantal peer coachingssessies online gedaan, als reflectie op de werkpakketten en opdrachten. En dankzij dit groepsproces kon ik samen met een andere ontwerper (Lisa Jongejans) aan een opdracht voor Cosun werken.Het is heel fijn om samen te werken met een andere designer, je helpt elkaar en deelt ervaring. Het is anders dan met de mentor, dus je ontvangt een ander soort feedback. Dankzij DtM ligt de drempel lager om dit aan elkaar te vragen, dat zou je normaal gezien niet zo snel doen. Het groepsverband vergroot ook je netwerk en ik denk dat dat in de toekomst waardevol kan zijn.

In juli heb je de eerste sessie over persoonlijk leiderschapssessie gehad, hoe is dat bevallen?

De persoonlijkheidstest die we hebben gemaakt was voor mijzelf geen grote openbaring, want dat heb ik wel eens vaker gedaan, maar wat ik wel erg leuk vond dat ik de groep op een andere manier leerde kennen. We spraken ineens over persoonlijke onderwerpen, waar men tegenaan loopt en hoe men tegen bepaalde onderwerpen aankijkt. Het leverde mooie en waardevolle gesprekken op. 

Zijn er uit deze sessie elementen die je meteen kan toepassen?

Ik merk dat ik beter inzicht hebt in verschillende persoonlijkheden. Ik zie nu beter hoe groepen werken, hoe mensen omgaan met bepaalde onderwerpen en dat niet iedereen op dezelfde manier denkt en werkt. Het is goed om je hiervan bewust te zijn, en ik merk dat ik het kan toepassen bij het lesgeven aan mijn studenten. (bruggetje naar volgend stuk)

Heb je zelf nog een leuk nieuwtje, milestone, eyeopener of iets waar je naar uitkijkt?

Ik ben dit voorjaar begonnen met lesgeven bij AMFI (Amsterdam Fashion Institute). Ik begeleide eerstejaars HBO studenten in een les over trend forecasting. Ik vond het erg leuk en inspirerend. In september ga ik weer een klas begeleiden in een project waarin ze een toekomstperspectief moeten vormgeven. Ik moet helaas de lessen virtueel geven, dat is jammer want ik mis de live-connectie met de studenten. Het is een praktische en toegepaste opleiding, lastig om op afstand te doen. Maar ik krijg hier hoe dan ook veel energie van en ik kijk uit naar aankomend schooljaar. 

Foto: Sander Troelstra - Violence of Violet door Billie van Katwijk