Trainer en coach Brenda Vos over de methodiek Talentopstellingen

De ontwikkeling van persoonlijk leiderschap is een van de pijlers waar bij Design to Market met de ontwerpers aan gewerkt wordt. Hoe kun je jouw talenten - sterke karaktereigenschappen - optimaal benutten in je dagelijkse werksituatie? Hoe herken je talenten van anderen en hoe kun je deze optimaliseren in gesprek? Talent krijgt pas betekenis wanneer jij en anderen het effect ervan ervaren. Dit effect wordt vaak onderling duidelijk herkend in communicatie, in de afstemming over inhoudelijke resultaten.

Coach en trainer Brenda Vos brengt de ontwerpers kennis bij over hun talenten. En hoe zij deze talenten, deze karaktereigenschappen, in kunnen zetten om een bepaald doel te bereiken.

“Veel talenten zijn van nature vanzelfsprekend voor veel mensen. Ik noem dat altijd onbewust bekwaam. Met de talentopstellingen laat ik zien wat die karaktereigenschappen precies zijn. Ik maak de ontwerpers bewust van hun talenten, referentiekader en manier van kijken. Zodat ze ook meer verantwoordelijkheid nemen voor het effect van hun talenten. En door ze te laten inzien, dat ze ook energie verliezen als ze hun talenten niet inzetten. Ook krijgen ze meer inzicht in de ander. Ik vertel hen dat het helpt om zichzelf af en toe te ondertitelen. Om als het ware af en toe je eigen handleiding te delen met een ander waarmee je samenwerkt.

Jonge ondernemers moeten all round zijn in eigenschappen. De realiteit is dat dat eigenlijk niet kan, maar ze moeten het wel nu doen, want er is geen budget om samenwerkingen aan te gaan. Toch is het goed om nu al te weten wat je meer moet ontwikkelen, en wat je meer kan organiseren. Dat kan vaak nu nog niet, maar als er in de toekomst dan wel budget is, weet je welke vaardigheden je in een samenwerking zoekt. Zonder die kennis heb je al snel de neiging om meer van hetzelfde in te huren, terwijl je dat niet nodig hebt. Daarnaast kijk ik ook naar het nu. Hoe kan je toch werkzaamheden doen waar niet per se je kracht ligt met behoud van energie?”