Meet the mentor: Pascal Treur

Binnen de talenthub werken we met verschillende mentoren. Een van de mentoren die zich verbonden heeft aan de hub is Pascal Treur. Pascal is een creative engineer met een eigen bedrijf: Pas4M, Idea to Product, waarin hij verschillende producten ontwikkeld, van een connector voor hartbewaking tot een glijbaan. We vroegen hem naar zijn ervaringen als mentor: "Het voorhouden van een spiegel vind ik een belangrijke rol als mentor. Ik wil dat ze zelf de vragen stellen als ‘wat wil ik nou precies’ zodat we van een ruim gesteld doel werken naar deelproblemen en kleinere doelstellingen en die oplossen.".

Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben productontwerper en heb een eigen bedrijf; Pas4M. Vanuit mijn bedrijf begeleid ik andere bedrijven in het proces van product-realisatie: van eerste idee tot produceerbaar product.

Sinds wanneer ben jij mentor bij DtM?

Vanaf het begin, vanaf de eerste editie in 2015 toen het nog Smart Design to Market heette.

Wat bindt je aan DtM? Wat trekt je aan in het traject? 

Ik vind het leuk om kennis te maken met nieuwe ideeën en om de designers te zien groeien. Daarnaast voedt het ook mijn nieuwsgierigheid naar de van stand in de wereld van design. Als mentor krijg je een soort van sneak-preview; je ziet iets nieuws nog voordat het publiekelijk wordt gepresenteerd. En ik zie ook groei binnen het programma van Design to Market, waar vroeger voornamelijk werd gefocust op het neerzetten van een product wordt nu ook gekeken naar het bedrijf erachter. De focus ligt nu op de zakelijke kennis en kunde van de designers, zodat zij zo sterk mogelijk de markt op kunnen met hun product.

Heb je zelf wel eens een mentor gehad of nodig gehad? 

Zeker, ruim twee jaar geleden startte ik mijn bedrijf Pas4M en daar heb ik ook hulp bij nodig gehad. Ik vond iemand die dergelijke begeleiding kan aanbieden, en dat heeft mij erg geholpen. Maar ook mijn eigen mentorervaring heeft mij waardevolle leermomenten opgeleverd, je ziet de veel voorkomende struikelblokken in het proces bij anderen en daar leer je natuurlijk ook zelf veel van. 

Wat wil je brengen als mentor en bereiken samen met de designer? 

Het voorhouden van een spiegel vind ik een belangrijke rol als mentor. Het voorhouden van een spiegel vind ik een belangrijke rol als mentor. Ik wil dat ze zelf de vragen stellen als ‘wat wil ik nou precies’ zodat we van een ruim gesteld doel werken naar deelproblemen en kleinere doelstellingen en die oplossen. Vaak start het creatieve proces heel breed, waarbij ik de designers juist wil helpen om meer aan de realisatie ervan te denken en zo steeds verder te trechteren naar hoofdzaken. Ik raad ze dan ook altijd aan om hulp te vragen op punten waarvan ze niet zeker zijn. Daarnaast probeer ik ze ook te helpen om die vraag duidelijk te formuleren, zodat ze gerichte hulp kunnen krijgen.

Wat is het meest bijzondere of verrassende wat tot nu toe als mentor hebt ervaren? 

Het is altijd mooi om te zien hoeveel enthousiasme de designers hebben, ze staan achter hun idee, zelfs als dat nog niet marktwaardig is. En tijdens het programma valt me op hoe sterk het doorzettingsvermogen is, zelfs als het proces niet vlekkeloos verloopt, ze gaan toch door.

Hoe bevalt het netwerk, het mentorcollectief, van DtM?

Mentor zijn bij Design to Market is een bijzondere rol, en dat doe je met andere mentoren samen. De groep mentoren is een leuke, levendige, energieke groep vol met uiteenlopende disciplines.Je krijgt tijdens de mentor bijeenkomsten veel zijdelingse informatie, dus ik ervaar het ook zelf als leerzaam. En zo kom je ook op een unieke manier met andere mensen in contact.